Opera St. Louis Blues

june 2019 Arnhem, The Netherlands


www.touchstones.nl

Regie Jeroen Kriek, Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt
Compositie Chiel Meijering
Libretto Paul Binnerts
Muziekuitvoering orkest de ereprijs o.l.v. Wim Boerman
Zangers / performers Francisca Branco, Pim van Drunen, Luke Mitchell, Ginette Puylaert, Kristof Schliep, Jorien Zeevaart, Wiebe Pier Cnossen, Che-Sheng Wu, Maame Joses en 30 figuranten
Organisatie touchstones


St. Louis Blues is gebaseerd op ware gebeurtenissen in het jaar 1939. Op 13 mei vaart het passagiersschip de St. Louis af van de haven van Hamburg naar Havana met 937 Joodse mensen aan boord. De vluchtelingen hopen zich in veiligheid te brengen door in Cuba een inreisvisum voor de VS te bemachtigen. Wat begint als een tocht vol euforie eindigt in deceptie: Cuba, de VS, Canada en Zuid-Amerika sluiten hun grenzen voor vluchtelingen. Na twee weken ronddobberen keert het schip met ruim 900 passagiers noodgedwongen terug naar Europa, alwaar voor de meesten hetzelfde lot wacht als voor miljoenen Joden ten tijde van WO II.
De geschiedenis herhaalt zich: 80 jaar na dato is het wrang te moeten constateren dat het lot van bootvluchtelingen ook heden ten dage ongewis is. De opera verbindt op theatrale wijze het verleden met het heden en zet aan tot her-over-denking.


Speeldata en locatie
10 t/m 15 september 2019
Musis Arnhem


verslag facebook